66 egyszerű ötlet a lakás karácsonyi díszítéséhez - Tedd szebbé, meghittebbé az ünnepet, s teremts hangulatot! (2. rész)

  1. Tekerd be az állólámpa buráját mintás szalvétával, rögzítsd celluxszal vagy kicsi kapcsokkal, amelyek nem hagynak nyomot. Vigyázz, ne tedd közel az izzóhoz a papírt, mert könnyen lángra kaphat!
  2. Ragassz fel egy vagy több A3-as fehér papírt a falra úgy, hogy ne hagyjon nyomot a rögzítés, majd készíts régebbi képeslapokból kollázst az ív(ek)re. Használj gyurmaragasztót (Blu-Tack) a postai lapok rögzítéséhez: a vendégek így egyszerűen megnézhetik, hogy ki üzent nekünk esztendőkkel ezelőtt.
  3. Ha a lakásban vannak díszhalaid, cseréld ki az akvárium mögötti posztert karácsonyi hangulatúra! 
  4. Dobd fel bolti vagy házi gyártású girlandokkal a lépcső korlátjait!
  5. Apróbb, fényes csomagolásba burkolt cukorkákat rögzíts egy ragasztópisztoly segítségével egy megunt vázára.
  6. Ha van otthon pici akváriumod, ötliteres üveged, készíts ebbe mini-Betlehemet: rakj az üveg aljára betlehemes figurákat, egy kis szalmát, s az kívülről fújd be műhóval az üveg alját. Az üvegedénybe belelógathatsz egy szalmacsillagot is. Meleg hangulatot áraszt a mini-Betlehem, ha megvilágítod egy pici lámpával.
  7. Alkoss házilag potpourrit, hogy a karácsony illata bejárja az egész lakást! Hozzávalók: szárított almaszeletek, szárított narancshéj, fahéjrudak, csillagánizs, egy-két szerecsendió, szegfűszeg, fenyőtobozok, apró fenyőágdarabok. Az alapanyagokat keverd össze, helyezd saját kezűleg varrt, felakasztható karácsonyi szövettasakba, szórd egy kellemes vonalú üvegtálba vagy egy pici kosárba.
  8. Ha nincs időd potpourri készítésére, végy egy üvegcse fahéjas alma és egy üvegcse fenyő illatú illóolajat és használd azokat a lakás forgalmasabb pontjain.
  9. Egy saját készítésű mézeskalácsház az ünnepi dekorációk fénypontja, a díszkavalkád központja is lehet.
  10. A lakásban található képek kereteire rögzíts egy-egy szalagmasnit.
  11. Vásárolj vagy készíts saját kezűleg egy hatalmas adventi naptárat, s helyezd jól látható helyre.
  12. Köss össze öt-hat darab fahéjrudat arany vagy piros színű szalaggal és díszítsd ezekkel a polcokat. Kellemes, enyhe illatot fognak árasztani.
  13. Ha van játékvasút otthon, állítsd azt a karácsonyfa köré. Lehetőség adtán ültess apró, fából készült karácsonyi figurákat a vagonokba.
  14. Szereted az angolszász kultúrát? Ha igen, fess be egy tejesüveget fehérrel (de ne teljesen), és illatos aprósüteményeket tegyél a flaska mellé egy tányérra. Tetsszen mindez úgy, mintha a Mikulás már nálatok járt volna és belakmározott volna a süteményből és a tejből.
  15. A borosüveg nyakára köss masnit nyakkendő gyanánt, s ugyanígy bánj el az ünnepi asztal evőeszközeinek (kés, villa, kanál) nyeleivel.
  16. Készíts decoupage-t egy üvegtálcára úgy, hogy karácsonyi mintás szalvétát használsz.
  17. Ragasztópisztollyal rögzíts a süteménytálaló tányérokra szegfűszegszemeket vagy fahéjrudakat.
  18. Csavarj apróbb kampókat a nappali plafonjára és függessz rá égősorokat.
  19. Nyomtass karácsonyi mintákat színes printerrel egy papírra. Kerüljön rá a lapra stílusos betűtípussal egy finom, ünnepekkor fogyasztott sütemény receptje is. Tedd közszemlére a konyhában!
  20. A nappali kanapéján használjatok piros vagy mélyzöld polártakarót! (Ez az anyagféleség olcsón beszerezhető a méteráruboltokban.)
  21. Vágd le egy fenyőfa alsó ágait, majd tedd azokat vízzel teli vázába! Aggass rá díszeket vagy keskeny boákat.
  22. Keress otthon apró üvegcséket, gyűjts össze 5-6-7 darabot! Zöld és piros ételfestékkel színezz be vizet és töltsd az üvegcsékbe. Minden kis edénybe más-más legyen a vízszint, illetve a szín (egy piros, egy zöld, egy piros, egy zöld). Helyezz beléjük apró örökzöldágacskákat (lehetőleg minden üvegecskébe mást, többféle fenyőt, tuját stb.).