66 egyszerű ötlet a lakás karácsonyi díszítéséhez - Tedd szebbé, meghittebbé az ünnepet, s teremts hangulatot! (1. rész)

  1. Gyűjts össze legalább három plüssmackót egy fonott kosárba vagy egy ünnepi mintás csomagolópapírral bevont papírdobozba. Tegyél a nyakukba sálat, szalagot, fejükre sapkát, és körítsd egy-két télies dísszel. A kompozíció jól mutat a nappali asztalán vagy valamelyik szemmagasságban lévő polcon.
  2. Állíts betlehemet a karácsonyfa alá.
  3. Tűzz piros, arany, csillogó kék, vagy ezüst színű szalagokat a függönyre.
  4. Helyezz apróbb karácsonyfadíszeket a polcokra és boákat a könyvespolc könyvei elé.
  5. Akassz a kandalló vagy a kályha fölé amerikai filmekben látott, piros színű anyagból saját kezűleg varrt harisnyaformájú anyagdarabot!
  6. Az A4-es fehér papírból kivágott, gyermekkorunkból ismert hópelyhek egy szürke, latyakos ünnep idején is a fehér karácsony illúzióját kelthetik, ha kiakasztjuk/kiragasztjuk azokat az ablakra.
  7. Kerüljön az asztalra ízléses ünnepi mintás terítő, vagy egy nagy fehér abrosz közepére egy zöld vagy mélyvörös kisebb. 
  8. A szalvéta legyen vörös, zöld vagy szintén téli mintás.
  9. Egyes szobanövények perfektül kidekorálhatók karácsonyi díszekkel.
  10. Tölts fel egy hosszú, áttetsző üveget karácsonyi édességekkel, pici fenyőágakkal, dióval, s tedd jól szemrevételezhető helyre.
  11. Készíts sógyurmából hamis muffinokat, festékkel tedd azt eredetihez hasonlóvá és muffinpapírba helyezve tegyél egyet-egyet minden szobába.
  12. A karácsonyi asztal közepén koszorúalakban tálald a különböző aprósüteményeket egy nagyobb tálon, s állíts a sütik közé egy gyertyát.
  13. Halmozz karácsonyi témájú könyveket egy halomba, s tedd egy asztal sarkára.
  14. Ha van egy nagy, csupasz falfelületed otthon, ezt próbáld ki: vágj ki kartonpapírból az ünnep témájához jól illeszkedő figurát vagy figurákat (Szűz Mária, Jézus, hóember, Mikulás, rénszarvas stb.), majd állítsd ezeket úgy fel, hogy a megvilágítás által az árnyékuk a falfelületre vetődjön.
  15. Nagyobb üres sarkakban jól mutatnak a szabálytalanul elhelyezett karácsonyi csomagolódobozok. Egy-kettő legyen félig nyitva.
  16. Terítsd be egy asztal sarkát vagy egy üres polcot egy nagyobb darab fehér papírral, celluxszal fixáld le. Helyezd rá örökzöld növények ágait, tobozokat. A kompozícióban jól mutat egy-két mécsesbe zárt gyertya is. (Győződj meg arról, hogy az égő gyertya nem okoz-e a későbbiekben tüzet!)
  17. Végy több ív arany, ezüst, piros, kék, vagy zöld színű csomagolópapírt (lehetőleg fényeset) és tapétázz be vele egy jól látható beltéri ajtót. Celluxszal ragaszd az íveket az ajtó széléhez. Csináld úgy, hogy az ívek kapcsolódási vonalai ne legyenek feltűnőek. Egy ilyen háttér gyönyörűen kiemeli az ajtóra aggatott koszorút vagy harangokat.
  18. Gyűjts fagyöngyöt egy karácsonyi kirándulás alkalmával, vagy használj műfagyöngyöt, és függeszd fel a lakás több pontjára.
  19. Süss többféle formájú mézeskalácsot. Ezek nem csak a karácsonyfát ékesíthetik! Figyelj arra, hogy a sütés előtt a tésztába vájj egy lyukat, hogy cérnával, damillal könnyen átfűzhetőek legyenek!
  20. Vásárolj lemosható üvegfestéket, s ezzel mázolj az ablakokra vagy az üvegasztalra télies mintákat!
  21. Az ízlésesen láncba fűzött galagonya-, áfonya-, gyöngy-, vagy pattogatottkukorica-szemek emelik az ünnep fényét, ha azokat falra vagy a fára aggatjuk.
  22. Az óvodából, iskolából ismerős karácsonyfadíszek egyedi, nosztalgikus jelleget kölcsönöznek a karácsonyfának: színes papírból kivágott girlandok, alufóliába csomagolt dió, ezüstfestékkel befújt fenyőtoboz stb.