Egyszerű karácsonyi muffin

A most következő recept alapján készült sütik akár karácsonyi meglepetésként is ajándékozhatók, mondjuk egy szépen feldíszített fonott kosárkába csomagolva (ahogyan azt a Lila Akác köz lakója, Bree tenné):

Hozzávalók 12 db muffinhoz
17 dkg grahamliszt 
8 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
15 dkg vaj (ezt olvasszuk meg)
15 dkg aszalt gyümölcs (lehetőség szerint ne csak mazsola, hanem aszalt szilva és meggy is)
3 púpozott teáskanál sütőpor
12 dkg apróra vágott/darált mogyoró, földimogyoró, mandula (kerülhet bele pisztácia, kesudió is)
2 pici tojás
2 dl tej
1 teáskanálnyi fahéj
0,5 dl brandy, sherry, esetleg sütőrum 
egy pici csipetnyi só

Elkészítés:
  1. Sütés előtt két órával áztassuk le az aszalt gyümölcsöket az alkoholos italba.
  2. Melegítsük a sütőt 200 fokosra.
  3. A muffinsütőformát vagy kikenjük némi zsiradékkal, vagy muffinpapírokat helyezünk bele.
  4. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a cukrot, a sót a diófélékkel és a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsökkel.
  5. Egy másik tálban a tojást keverjük el az olvasztott vajjal és a tejjel.
  6. Ez utóbbi tál keverékét óvatosan elegyítsük a lisztes mixszel.
  7. A masszát öntsük ki a formába.
  8. Süssük a muffinokat 16-18 percig (a 16. percnél jöhet a "fogpiszkálóteszt")
  9. Óvatosan vegyük ki a formát a sütőből és hűtsük ki a süteményt.