Hozzávalók 12 db muffinhoz
17 dkg grahamliszt
8 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
15 dkg vaj (ezt olvasszuk meg)
15 dkg aszalt gyümölcs (lehetőség szerint ne csak mazsola, hanem aszalt szilva és meggy is)
3 púpozott teáskanál sütőpor
12 dkg apróra vágott/darált mogyoró, földimogyoró, mandula (kerülhet bele pisztácia, kesudió is)
2 pici tojás
2 dl tej
1 teáskanálnyi fahéj
0,5 dl brandy, sherry, esetleg sütőrum
egy pici csipetnyi só
Elkészítés:
- Sütés előtt két órával áztassuk le az aszalt gyümölcsöket az alkoholos italba.
- Melegítsük a sütőt 200 fokosra.
- A muffinsütőformát vagy kikenjük némi zsiradékkal, vagy muffinpapírokat helyezünk bele.
- Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a cukrot, a sót a diófélékkel és a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsökkel.
- Egy másik tálban a tojást keverjük el az olvasztott vajjal és a tejjel.
- Ez utóbbi tál keverékét óvatosan elegyítsük a lisztes mixszel.
- A masszát öntsük ki a formába.
- Süssük a muffinokat 16-18 percig (a 16. percnél jöhet a "fogpiszkálóteszt")
- Óvatosan vegyük ki a formát a sütőből és hűtsük ki a süteményt.